Casa Mea

Sfaturi practice de amenajare

Stilul și detaliile fac diferența în bucătărie

O locuință devine cu adevărat confortabilă atunci când este amenajată conform personalităţii locatarilor, având grijă ca stilul abordat să se regăsească în toate spațiile. Aceste principii trebuie respectate mai ales în amenajarea bucătariei – una dintre cele mai importante încăperi ale casei.

 

Cele mai întâlnite modele de bucătării la românii care preferă siguranţa şi stilul de viaţă liniştit sunt cele clasice. Acestea au marele avantaj că nu se demodează niciodată mai ales dacă sunt bine realizate, din materiale rezistente.

Indiferent că este vorba de lemn masiv sau PAL melaminat, seturile clasice pot fi recunoscute uşor, după fronturile în culori calde şi naturale – vanilie, culoarea untului şi diverse esenţe de lemn. În aceste bucătării spiritul practic contează, însă pot fi adoptate şi accesorii şi aparatură modernă fără ca stilul să fie alterat.

Fronturi super-lucioase în culori vii, corpuri cu linii epurate, accesorii din inox şi sticlă, mânere cu design minimalist, toate acestea sunt atributele mobilierului modern destinat bucătăriei și preferat de tineri care nu gătesc frecvent şi care doresc să păstreze bucătăria curată.

 

Tips&Tricks: Dă-i o şansă bucătăriei tale!

Bucătăria este unul dintre cele mai importante spaţii din locuinţă. Starea pe care o ai când găteşti influenţează bucatele preparate; pe de altă parte aici se desfăşoară multiple activităţi, aici se reuneşte deseori familia şi chiar sunt invitaţi prieteni. De aceea, sugerez să acordaţi atenţie la toate detaliile ce conturează acest loc.

Pentru amenajarea corectă a bucătăriei trebuie analizat spaţiul existent. Uşile şi ferestrele vor influenţa aspectul bucătăriei întrucât este foarte important să profitaţi cât mai mult de lumina naturală. Pentru blatul de lucru se foloseşte iluminarea de sub şi de pe dulapurile suspendate, iar pentru restul spaţiului, corpurile de iluminat sunt amplasate deasupra punctelor importante: chiuveta, aragazul, insula sau locul de luat masa.

Activitaţile trebuie grupate eficient, astfel încât utilizatorul să parcurgă o distanţa optimă între frigider, chiuvetă şi aragaz. Aceste trei puncte formează un triunghi ce ar trebui să aibă laturile de 1-1,2m. Între acestea se vor afla zona de decongelare şi spălare, cea de preparare şi cea de răcire. Zona de depozitare a mâncării uscate va fi lângă frigider pentru a eficientiza procesul de preparare. Este ideal ca şi chiuveta să fie ascunsă faţă de accesul în bucătărie.

Pentru o depozitare eficientă se pot folosi sertare, care sunt utile pentru a vedea tot ce se află în ele, dar şi dulapuri în care sunt mai uşor de amplasat ustensile precum tăvile pentru cuptor, tocătoare şi vase de gătit.

Deoarece bucătăria este folosită foarte des, alegerea materialelor este un pas foarte important. Acestea trebuie să fie de bună calitate şi durabile. Este vital ca blatul de lucru să fie rezistent la zgârieturi, temperaturi înalte, dar şi la soluţii chimice de curăţare. La fel de importantă este şi alegerea materialului pentru pardoseală. Fiind o zonă cu trafic intens şi pericol de şoc, este indicat să fie folosită o pardoseală impermeabilă, trainică şi uşor de întreţinut.

Paleta de culori va fi aleasă în funcţie de tipul de bucătărie pe care o doriţi. Spaţiul poate fi liniştitor sau tonifiant, spectaculos sau calm, luminos sau delicat. În camerele care nu beneficiează de lumină naturală, sunt recomandate culorile luminoase, pastelate, care cresc vizibil spaţiul. Pentru un efect relaxant paleta ideală va utiliza culorile naturii.

Chiar şi fără cunostinţe legate de design-ul interior, este suficient sa urmaţi sfaturile de mai sus pentru a face bucătăria caldă, confortabilă şi funcţională.