Tapet versus vopsea lavabilă

Tapetul poate adăuga cu ușurință un plus de personalitate casei tale, în timp ce vopseaua lavabilă este practică și îți oferă opțiuni cromatice infinite. Ambele pot funcționa de minune – designerul de interior, Natalia Beleva, îți dezvăluie particularitățile de care trebuie să ții seama.

 

tapet

 

Pereții casei tale sunt definiția versatilității, tocmai pentru că au avantajul de a fi transformați cu ajutorul unui tapet de calitate sau a vopselei lavabile. O cameră dramatică și intensă poate fi tranformată cu ușurință într-o încăpere visătoare, romantică sau proaspătă, prin aplicarea unei vopsele în nuanțe pastelate, delicate. Sau, dimpotrivă, o cameră prea simplă poate căpăta instant accente moderne dacă folosești un tapet închis la culoare, cu motive geometrice. Atât tapetul, cât și vopseaua lavabilă au puncte forte și puncte slabe – factorii ce trebuie luați în considerare sunt ușurința aplicării, costul, versatilitatea și povestea pe care vrei să o transmită spațiul în care locuiești. Indiferent ce alegi, pereții tăi pot avea parte de o transformare spectaculoasă.

 

sinfonia-amb-h

Particularitățile tapetului

Tapetul reprezintă o modalitate simplă de a conferi profunzime și personalitate unei încăperi. E accesoriul perfect atunci când vrei să creezi o poveste, să-i dai casei tale un aer clasic, retro sau modern, sau să creezi un dormitor romantic și odihnitor. Pentru că tapetul poate conține modele imprimate sau poate crea iluzia de textură, este foarte versatil. Cel mai popular și accesibil este tapetul din hârtie, însă cel mai durabil este cel din vinil – acesta își poate păstra calitățile timp de 15 ani.

Puncte forte

Așa cum am menționat deja, tapetul are avantajul de a crea un impact puternic, fie că îți dorești un spațiu romantic sau modern. Piața este extrem de ofertantă, propunând o varietate de imprimeuri și finisaje ce imită lemnul, piatra și alte texturi moderne. Este ușor de aplicat și, dacă este de calitate, se îndepărtează la fel de ușor, prin înmuierea cu apă. Este ideal pentru camera copiilor, deoarece poate fi schimbat dacă este deteriorat. Un alt avantaj al tapetului este acela că poate ascunde defecțiunile minore ale pereților, creând o suprafață netedă și atractivă. În plus, tapetul de vinil are un nivel ridicat de rezistență la apă, precum și proprietăți antimicrobiene.

Puncte slabe

Deși este versatil, unul dintre dezavantajele tapetului este că nu poate fi curățat cu ușurință, ci schimbat cu totul atunci când se deteriorează. Pentru că aplicarea necesită folosirea unui adeziv, acesta devine extrem de vulnerabil în zonele cu umiditate crescută – în bucătărie sau baie, aburii și apa îl pot face să se dezlipească. De aceea, e bine ca în zonele cu „risc crescut”, așa cum sunt holul, bucătăria sau baia, să se folosească un tapet mai scump, de calitate. Desigur, și pentru camera de zi merită investit într-un tapet deosebit, de calitate.

 

 

Particularitățile vopselei lavabile

Vopseaua lavabilă este prima opțiune pentru cei mai mulți oameni, atât în Europa, cât și în Statele Unite ale Americii, de exemplu. Este ușor de folosit, arată elegant, modern, și este accesibilă ca preț. În plus, poți alege dintr-o varietate impresionantă de culori – tot ce trebuie să faci este să-ți pui imaginația la treabă și să te asiguri că peretele este bine pregătit înainte – tencuiala trebuie să fie aplicată uniform și finisată cu un șmirghel foarte fin.

66bb1f99c37b48031a79482965744616-creative-walls-wallpaper-inspirationPuncte forte

Vopseaua lavabilă este soluția ideală atunci când nu te poți hotărî asupra unei culori, deoarece pereții pot fi revopsiți cu ușurință în orice stadiu al reparițiilor casei. Opțiunile de culoare sunt nelimitate, iar producătorii din Marea Britanie, de exemplu, sunt renumiți pentru nuanțele sofisticate, care au denumiri aproape poetice: „Apus de soare peste Sierra” (o nuanță de galben) sau „Oceanul Indian” (nuanță de albastru). Culorile sunt expuse într-un catalog, de unde îți va fi ușor să-ți alegi preferata.

Vopseaua lavabilă este prietenoasă cu oamenii care adoră schimbarea. Vizual, poate îmbunătăți considerabil textura pereților, iar nuanțele pot fi schimbate și combinate în funcție de starea de spirit pe care ți-o induce un anumit sezon.

Cât despre încăperile cu pereți texturați și elemente arhitecturale, precum stucaturi, rozete sau cornișe, vopseaua lavabilă este de preferat în locul tapetului, deoarece pe acesta din urmă nu se reflectă jocul de umbre și lumini, astfel încât frumusețea acestor elemente deosebite să fie pusă în valoare.

Puncte slabe

Cel mai mare minus al lavabilului este acela că se poate crăpa dacă peretele nu este impecabil reparat. Spre deosebire de tapet, acesta poate fi curățat cu ușurință, dar este mai puțin impactant.

O combinație reușită

De ce să alegi o singură variantă, când le poți combina pe ambele, pentru un efect vizual extraordinar? Dacă îți surâde ideea de a combina tapetul și lavabilul, este recomandat să pui tapet un perete, și să folosești vopsea pentru restul. Ca să te asiguri că nuanțele se armonizează perfect, alege o culoare din tapet și vopsește restul pereților cu aceasta. Vei obține un look modern, cu personalitate.

 Truc:

Dacă te-ai mutat de curând într-o casă/locuință recent finisată, e mai bine să optezi pentru tapetul texturat. Deoarece durează o vreme până ce construcția „se așează”, pot apărea pe parcurs modificări sau fisuri în perete, făcând ca vopseaua să capete un aspect neîngrijit. În schimb, tapetul va ascunde aceste mici imperfecțiuni.