
VIAŢA ÎN CULORI
Interiorul este o parte importantă a ambientului casei, iar culorile sunt semnificative în amenajarea spaţiului, contribuind la comfortul vizual al unui cămin. În fiecare an, experţii în culoare de la Pantone Colour Institute stabilesc culoarea anului şi dau startul noilor tendinţe, făcând analize în domenii precum design, modă şi artă.
Culoarea anului de la Pantone a ajuns să însemne mai mult decât ce este “la modă”; este o reflexie a ceea ce este necesar în lumea de azi.
Imaginile de la Essential Home prezintă o colecţie elegantă de mobilier în stilul anilor ’50, unde influenţele stilului sunt prezente în fiecare detaliu, iar minuţiozitatea cu care este lucrată fiecare piesă este mai presus de orice.
Nuanţele de VIOLET au simbolizat mereu un stil de viaţă diferit, neconvenţional şi geniul artistic. Artiştii muzicali Prince, David Bowie şi Jimi Hendrix au adus tonuri de Ultra Violet în cultura pop, ca expresie a individualităţii. Nuanţată şi plină de emoţie, profunzimea culorii Ultra Violet semnifică experimentarea şi neconformarea, încurajând oamenii să îşi imagineze propria amprentă unică asupra lumii şi să îşi depăşească limitele prin canale creative.
Nuanţele precedente alese de Pantone în calitate de culoarea anului vor fi mereu în trend, confirmând impactul culorilor asupra oamenilor, fie că sunt folosite în designul interior, modă sau gastronomie.
O culoare la modă este TURCOAZUL, pigment inspirat de apă şi cer, care denotă compasiunea şi vindecarea. Oferă luminozitate încăperii şi poate fi folosit atât ca bază, cât şi ca accent. Nuanţa se îmbină armonios cu alb şi negru, roz, galben, verde şi violet. Accentele turcoaz adaugă profunzime unui spaţiu cu o paletă neutră. Pentru a echilibra o nuanţă vibrantă de turcoaz, folosim o paletă calmă cu tonuri de crem şi gri. Turcoazul arată rafinat în combinaţie cu texturi metalice, ca ţesături, tapet şi piese de mobilier.
CAPRIFOIUL insuflă încredere, curaj şi energie pozitivă. Se poate folosi în cantităţi mici, pe perne, cuverturi sau accesorii de masă, dar şi pe suprafeţe mai întinse precum pereţii. O culoare pentru toate anotimpurile, spiritul îndrăzneţ al culorii te inspiră pe tot parcursul anului. Nuanţa copilărească se transformă radical când este folosită în combinaţii bine alese. Studiile au arătat că oamenii au o mare nevoie să reînceapă să vadă viaţa în roz. Nuanţele tonice de roz-roşu, evocatoare de amintiri fericite, se pot folosi pentru amenajări, electrocasnice, articole vestimentare şi accesorii. Ca şi accent în designul interior, foloseşte acest roz la perne decorative, covor, corpuri de iluminat sau picturi. Combină rozul vibrant cu gri sau alb pentru a-l scoate în evidenţă, sau alături de turcoaz, pentru un amestec îndrăzneţ.
Pentru o locuinţă veselă şi exotică, utilizaţi GALBEN inspirat de lămâi, care este asociat cu lumina şi soarele, şi VERDE lime, care aduce un sentiment calmant şi relaxant în locuinţele moderne. Galbenul este o culoare caldă, deci ar trebui cu siguranţă folosită pentru a obţine comfort în designul spaţiului interior, mai ales în încăperile orientate către nord. Culoarea stimulează mintea şi generează activitate fizică, oferă energie şi o stare de spirit plăcută, iar studiile au demonstrat că această nuanţă de galben ajută la combaterea oboselii şi sporeşte relaxarea. Combinaţia de galben şi verde adaugă un caracter unic şi interesant încăperii.
PORTOCALIU. Paletele de culori inspirate de natură sunt mereu la modă. Folosind nuanţe naturale veţi obţine o încăpere aerisită şi relaxantă. În imagine se poate observa o paletă inspirată de portocal. De asemenea, utilizând tonuri de crem, oranj şi verde, alături de culori lemnoase, veţi oferi camerei un aspect primitor, calmant şi călduros.
Pentru un look retro, încercaţi nuanţe deschise, de PERLE. Combinaţi crem, alb şi gri deschis cu verde de salvie pentru a obţine un interior plăcut, îmbietor. Paletele de culori cu crem şi bej sunt plăcute la privire şi crează un spaţiu odihnitor. Pentru un decor sofisticat, este indicată folosirea tonurilor deschise, ca îngheţata de vanilie, frişcă sau caramel. Adăugând accente ciocolatii, rezultatul va fi un design de interior elegant, rafinat. În general, nuanţele de crem şi bej sunt folosite ca vopsea pentru pereţi, întrucât sunt o alternativă perfectă pentru alb, care arată steril şi impersonal. De asemenea, cremul şi bejul arată grozav şi pe draperii, covoare, cuverturi şi canapele, dar şi pe multe alte decoraţiuni interioare.