Creează dormitorul visurilor tale!
După o zi agitată şi stresantă, abia aştepţi să ajungi acasă şi să te întinzi în pat. Doar că mulţi oameni folosesc dormitorul în alte scopuri, se uită la TV, filme de groază, beau chefir, se ceartă, plătesc facturile fiscale şi apoi se întreabă de ce mintea lor este agitată şi nu pot adormi. Dormitorul este doar pentru somn şi relaxare! Există şi motive fizice care influenţează somnul: o saltea inconfortabilă, lenjeria aspră, temperatura prea ridicată din cameră, lumina puternică, mirosul, zgomotul din exterior, etc. Dar pentru a primi tot confortul şi răsfăţul de la dormitorul tău, e bine să ţii cont de câteva sfaturi esenţiale. Ca exemplu, am ales din portofoliul meu un dormitor ce a fost complet renovat. O să-ţi vorbesc despre ideile de la care am pornit, prețuri, care sunt aspectele cele mai importante, în ce să investeşti şi ce poate fi înlocuit.
În orice spaţiu, materialele, finisajele, piesele de mobilier şi decoraţiunile trebuie să fie alese în funcţie de buget. Oricât de mic este bugetul, este indicat ca materialele pe care le foloseşti în amenajare să nu fie toxice. De asemenea, şi stilul influenţează bugetul necesar. Ca în orice încăpere, există anumite zone unde se poate face economie, dar calitatea patului şi a saltelei sunt cele mai importante pentru un dormitor confortabil şi odihnitor. După cum am menţionat, piesa principală din dormitor este patul. Acesta poate fi tapiţat sau din lemn, poate avea depozitare, poate fi amplasat direct pe pardoseală sau poate avea picioruşe. Tăblia poate fi tapiţată cu bumbac sau catifea, poate fi modestă, sau înaltă şi impunătoare. Salteaua poate fi fermă sau medie, cu memory foam, cu umplutură de burete sau arcuri, în funcţie de preferinţe. Toate aceste aspecte influenţează ambientul, confortul şi desigur, bugetul. Dacă spaţiul îți permite, depozitează îmbrăcămintea în altă încăpere, pentru un dormitor aerisit şi spaţios.
Un alt factor ce influenţează preţul este, evident, dimensiunea spaţiului de amenajat. În ceea ce privește manopera, preţul variază în funcție de calitatea materialelor, complexitatea lucrării şi echipa de profesionişti. Tarifele şi preţurile diferă în funcţie de amenajare, dacă este vorba despre una economică, medie sau premium. Dacă este vorba de o casă nouă, nu este nevoie de multe intervenţii, precum îndreptarea pereţilor şi a pardoselii sau refacerea instalaţiilor electrice şi sanitare.
Sfat: Pentru un somn odihnitor, recomand ca lenjeria de pat să aibă culoarea albă care reprezintă puritate, pace, curăţenie, împăcare şi linişte sufletească. Lenjeria albă de pat o putem observa şi în hoteluri. Materialul trebuie să fie natural: satin sau bumbac.
Pentru acest concept, am ales o nuanţă neutră pentru pereţi şi în acelaşi ton am potrivit perdelele şi draperiile. Am folosit măsuţe de cafea pe post de noptiere, deoarece clienţii mei nu au avut nevoie de depozitare. Îți recomand să dai frâu liber imaginaţiei şi să ai mai mult curaj în privinţa alegerii noptierei, înlocuind-o cu un scaun sau o scară mică din lemn, o ladă de zestre sau chiar un trunchi de copac! Ești scriitor şi atmosfera dormitorului te inspiră, sau partenera ta își dorește un colț de răsfăț pentru ritualurile ei de frumusețe? Aceste detalii trebuie luate în calcul pentru a construi confortul în funcție de nevoile existente. Pentru mine, ca designer de interior, este foarte important să creez emoţii, sentimente şi amintiri frumoase, nu doar să aleg şi să potrivesc mobila şi culorile.
Oglinzile încadrate în profile decorative, amplasate de o parte şi de alta a patului, măresc vizual spaţiul şi oferă eleganţă şi simetrie. Culorile, formele curbate, materialele şi motivele florale contribuie la crearea unui sentiment de linişte, armonie şi siguranţă. Dacă geamul de la dormitorul tău este amplasat spre est şi nu doreşti să te trezeşti în fiecare dimineaţă cu răsăritul, draperiile dublate cu materialul pentru opacitate sau draperiile blackout (care împiedică pătrunderea razelor de lumină în cameră) sunt alegerea ideală. Acestea, însă, sunt mai grele şi trebuie luate în calcul încă de la început (în cazul unui plafon din gipscarton) ca tavanul să fie mai rezistent. Covorul, sau mai bine spus, amplasarea lui, este încă un detaliu esenţial care pune în valoare toată munca pe care am depus-o până acum. În imagine poți vedea o soluţie corectă a amplasării acestuia.
Sfat: Pentru mărirea vizuală a spaţiului, alegeţi draperiile în acelaşi ton sau o nuanţă mai închisă decât pereţii.
De la concept şi proiect bine pus la punct, în care sunt alese produsele şi materialele, urmează să trecem la realizarea propriu-zisă. Personal, atunci când coordonez un proiect, ţin legătura cu toţi furnizorii, pentru a mă asigura că materialele ajung la timp, astfel încât clientul să fie preocupat de proiect doar dacă el își doreşte asta. Timpul este preţios!
În acest spaţiu a fost necesară decopertarea pereţilor şi a pardoselii, au fost înlocuite uşa şi fereastra, apoi a fost complet refăcută instalaţia electrică. Pentru obţinerea unei suprafeţe plane, s-a lipit gipscarton pe pereţi, deoarece în cazul construcţiilor vechi îndreptarea pereţilor din glet este costisitoare şi dificil de obţinut. La plafon a fost posibilă îndreptarea cu glet, suprafaţa nefiind prea denivelată.
Deoarece dormitorul este amplasat pe colţ, nu s-a făcut rabat la calitatea termopanelor, care sunt clasa A, mai ales că acestea joacă un rol destul de important în temperatura camerei, detaliu pentru care am montat și un calorifer mai mare decât precedentul. S-a montat parchet laminat de 10 mm, rezistent la trafic intens, clasa 32 (clienții au un cățel neastâmpărat care cântărește 45 de kilograme). Atenţie – în cazul în care şapa este denivelată, parchetul poate să se miște atunci când păşeşti.
Oglinzile au fost realizate la comandă şi, pentru un aspect sofisticat, au fost prelucrate cu faset şi încadrate în profilele decorative. La final s-a instalat candelabrul, care este foarte delicat şi nu copleșește încăperea. Bineînţeles, după montarea mobilierului și accesoriilor, meșterul poate face mici retușuri acolo unde este necesar.
Aşadar, la un dormitor, în funcţie de starea iniţială a spaţiului, demolarea şi manopera pot costa între 400 şi 900 euro.
Mai jos găsiţi preţurile finisajelor, mobilierului şi decoraţiunilor din această încăpere:
- Pat 160/210cm 2600 lei
- Măsuţe noptiere 2 buc. 540 lei
- Măsuţă de toaletă cu scaun 1100 lei
- Perdele, draperii + şină din aluminiu 1200 lei
- Cuvertură 800 lei
- Covor 800 lei
- Candelabru 215 lei
- Lămpi noptiere 2 buc. 620 lei
- Parchet 800 lei
- Profile decorative 500 lei
- Lavabilă 500 lei
Oglinzi, perne, ramă tablou + fluturi 470 lei
Fereastră 1380 lei
Uşă 800 lei
Calorifer 280 lei
TOTAL: 2000-2700 euro