CE ÎNSEAMNĂ ECO ÎN AMENAJAREA INTERIOARĂ?
Ecologismul a luat avânt nu numai în ceea ce înseamnă o alimentaţie sănătoasă, ci şi în domeniul designului de interior. Pentru a înţelege ce presupune acest lucru, am stat de vorbă cu designerul Natalia Beleva, care a răspuns unei serii de întrebări.
Natalia Beleva, designer de interior
“În designul de interior, trendul eco simbolizează utilizarea materialelor, culorilor, dar şi a texturilor naturale.”
Pentru început, ce înseamnă materiale ecologice şi ce rol joacă în viaţa/ casa noastră?
Materialele ecologice sunt acele materiale ce nu au influenţe negative asupra omului şi mediului, sunt cât mai puţin prelucrate, se pot recicla sau refolosi şi sunt biodegradabile. Atât pentru construcţia, cât şi pentru finisarea şi decorarea unei clădiri trebuie folosite materiale fabricate şi prelucrate local, scăzând emisile de CO2 rezultate din transportul de la mari distanţe. De asemenea, materialele trebuie să aibă o durată de viaţă crescută, eliminând necesitatea înlocuirii lor la scurt timp de la achiziţionare. Prezenţa acestor materiale ecologice este importantă în locuinţele noastre, deoarece nu sunt toxice, ca în cazul anumitor covoare sau vopsele ce emană compuşi organici volatili.
La ce materiale pentru finisarea casei ne gândim când spunem eco?
Lemnul este unul dintre ele, însă este esenţial ca lemnul folosit pentru mobilier şi finisaje să provină din plantaţii forestiere gestionate în mod durabil, nu din păduri defrişate. Alte materiale eco sunt: piatra, sticla, stuful, cărămida, trestia, inul, bumbacul. Dacă vorbim de vopsele, atunci ne referim la cele din pigmenţi naturali.
Iluminatul casei poate fi şi el sustenabil. Ce soluţii există?
Primul pas este asigurarea luminii naturale din abundenţă în fiecare încăpere, din stadiul de proiectare al casei. Un alt aspect important este iluminatul cu LED, ce consumă mai puţin curent electric şi are o durată de viaţă mult mai mare decât lumina incandescentă sau fluorescentă.
Ce altceva ar trebui să mai ştim dacă vrem să avem un decor cât mai eco?
În primul rând, nu trebuie să folosim multe elemente de decor, deoarece este ideal ca amenajarea să imite pe cât posibil natura, acolo unde nu există nimic inutil. De asemenea, plantele joacă un rol important, contribuind nu numai la înfrumuseţarea spaţiului, ci şi la împrospătarea acestuia. O zonă decorată cu muşchi/ licheni decorativi este un element de impact.