Casa Mea
Se ştie faptul că Salone del Mobile de la Milano este cea mai importantă manifestare monidală în domeniul designului de interior, unde sunt expuse ultimele noutăţi în materie de mobilier, accesorii şi decoraţiuni şi unde se fixează tendinţele pentru următoarele sezoane. Cei mai renumiţi designeri se regăsesc cu această ocazie la Milan Design Week pentru a-şi prezenta cele mai noi creaţii.
Despre tendinţele desprinse de la Salone del Mobile se pot spune multe.
Nu se poate trece cu vederea înclinaţia spre natură şi naturaleţe, care, oricum, nu ies din modă niciodată pentru că interiorul tinde să fie locul unde ne simţim bine, unde suntem mai buni, unde ne încarcăm cu energie pozitivă.
PICIOARE SUBŢIRI
Canapelele de dimensiuni mari şi dulapurile pe care nu le puteai mişca dispar treptat. În schimb, apare mobila compactă şi uşoară, care poate fi rearanjată cu uşurinţă, în acord cu stilul de viaţă actual, aflat într-o schimbare continuă. Tendinţa a fost confirmată din plin de piesele de mobilier semnate de designeri ca Patricia Urquiola şi Jaime Hayon.
BINE DE ŞTIUT!
Marmura a fost una dintre vedetele expoziţiei, în top rămânând cea albă cu venatură gri şi gri deschis. Dacă în trecut era un accesoriu de lux, acum a devenit mai accesibilă, datorită apariţiei tehnologiilor care o prelucrează în forme ultra-subţiri, deosebite şi complexe (un exemplu interesant a fost un borcan), ce umplu cataloagele brandurilor de design interior. Noutatea absolută o reprezintă tapetul din marmură de 0,8 cm grosime (în rolă!). Astfel, din marmură se face acum aproape orice, de la mobilier până la accesorii şi decoraţiuni, nemaivorbind de nenumăratele imitaţii pe material textil, tapet, ceramică.
Foarte bine primit a fost cabinetul credenza, lansat de Patricia Urquiola şi Federico Pepe cu ocazia târgului şi care se remarcă printr-un design special – forme, materiale, combinaţie de culori.
de success designeri ai timpului nostru, fiind un bun exemplu în acest sens.CULORI NATURALE
Gama de culori pastelate şi delicate la modă în ultimii doi-trei ani (diferite nuanţe de roz, lila, violet, vanilie, verde-albăstrui şi albastru moale) încă se foloseşte foarte mult la interior, dar treptat este înlocuită de culori puternice, din natură, inspirate din marea albastră, iarba verde, vin, piatră, pământ, fier corodat, bronz oxidat.
ACCENTUL PE OGLINZI
Consumatorii par dispuşi să-şi înfrumuseţeze viaţa cu ajutorul iluziilor, reflexiilor şi jocurilor. La Salone del Mobile, multe showroom-uri au fost construite în întregime având la bază efectele reflexiilor multiple.
METALE NEFEROASE
Aurul prezent la mobilier, obositor şi prea strălucitor, este înlocuit de alamă, cupru, bronz, eventual cu aspect oxidat sau corodat. Arată nobil, original, neobişnuit, dar natural, oferind totodată şi un sentiment de renaştere.
Piesa de suflet este un dulap îmbrăcat în catifea, semnat de Patricia Urquiola, care se detaşează prin inventivitate, prin combinaţia lemn-catifea-alamă şi mânerul elegant, luminos.
MULTE PLANTE ŞI MOBILIER DE EXTERIOR
Pereţi verzi, grădini suspendate, păduri tropicale, mici grădini, lămâi sau plante exotice de dimensiuni mari – acestea au fost în foarte multe cazuri “ingredientele” folosite în amenajarea standurilor, în special a celor italieneşti. De exemplu, în standul Dedon au fost agăţate ghivece cu plante care se reflectau peste tot în oglinzile de pe pereţi. De asemenea, tot mai mulţi designeri îşi îndreaptă atenţia către mobilierul de grădină. Exemple notabile la Salon au fost colecţia Gloster, lansată de Cecile Manz, şi Caribe, semnată de Sebastian Herkner şi inspirată din soluţiile artizanale.
Lămpile sferice reprezintă un mare trend, cele mai multe branduri prezentând propriile variante ale unor astfel de soluţii.
Au atras atenţia în mod special corpurile de iluminat realizate manual, asemenea unor opere de artă. Atunci când lumina este stinsă, lămpile au rol decorativ, cele semnate de Lavra Lee Broom şi Michael Anastassiades, unul dintre cei mai de success designeri ai timpului nostru, fiind un bun exemplu în acest sens.